Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Hogyan hat a testmozgás az immunitásra?

Lehet, hogy a testmozgás a bakteriális és vírusfertőzések megelőzésének és az immunrendszer erősítésének egyik kulcseleme? A rendszeres testmozgás valóban szerepet játszik az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében. A testmozgás ugyanis erősíti az általános egészségi állapothoz, így segíthet támogatni az immunrendszer működését.

Mire figyeljünk?

Egy átlagos felnőtt évente 2-3 alkalommal lesz beteg, ám ez az arány 25-50%-ban csökken azoknál, akik rendszeresen végeznek valamilyen mérsékelt intenzitású testmozgást. Az edzések gyakorisága, időtartama és intenzitása is számít. Kutatások szerint a mérsékelt intenzitású edzés a legjobb. Az intenzív vagy túlzott edzés kimeríti az immunrendszert, és növeli egyes betegségek kockázatát. Ezért kell, hogy mindenki tisztában legyen azzal, számára

 

  • mennyi testmozgás elég,
  • mikor megfelelő a mozgás, és mikor nem,
  • milyen típusú mozgásforma a legalkalmasabb.

 

Hogyan növeli a rendszeres edzés az immunitást?

A testedzés fokozza azon sejtek (makrofágok) termelődését, amelyek a felső légúti kórokozókkal szemben veszik fel a harcot. A testmozgás alatt fokozódik az immunitást segítő sejtek keringése a véráramban, így pusztítva a baktériumokat és kórokozókat.

 

Emellett az edzés alatt megnövekedett testhőmérséklet gátolja a baktériumok szaporodását,  lassítja a stresszhez köthető hormonok termelődését is. Ez azért fontos, mert a stressz növeli a megbetegedés valószínűségét.

 

A rendszeres testmozgás hozzájárul az alvás általános mennyiségének és minőségének javulásához. míg az alváshiány negatívan hat az immunrendszerre.

 

Szabad-e edzeni betegen?

A ,,nyak feletti” tünetek esetén, mint az orrfolyás vagy tüsszögés, az alacsony intenzitású edzés segíthet. Azonban láz, hányás, hasmenés esetén nem javasolt a testmozgás. Intenzív edzéseket csak a tünetek elmúlása után 2 héttel ajánlott végezni.

 

Az immunrendszert befolyásoló egyéb tényezők:

A betegségek elkerülése érdekében:

 

  • Figyeljen a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelre!
  • Csökkentse a stresszt!
  • Kerülje a túledzést!
  • Figyeljen a megfelelő mennyiségű alvásra!
  • Kerülje a gyors fogyást!
  • Kerülje a tömeget, illetve a beteg emberekkel való érintkezést!
  • Oltassa be magát influenza ellen!

 

A nagy állóképességet igénylő sportok végzésekor fontos, hogy elegendő időt biztosítson szervezete számára a regenerálódáshoz. A túledzés tünetei esetén (pl. magas nyugalmi pulzusszám, ingerlékenység, fáradtság) csökkentse az edzések gyakoriságát és intenzitását.

 

Az immunrendszer számára a legegészségesebb a megfelelő étrenddel összekötött rendszeres, mérsékelt mozgásprogram.

 

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/does-exercise-boost-immune-system#the-immune-system

 

Megszakítás