Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Rákra utaló tünetek, amiket a nők gyakran figyelmen kívül hagynak

Sok nő gondolja úgy, hogy ismeri a testét annyira, hogy észrevszi, ha valamilyen problémája van. Ez sok esetben igaz, ám néhány, ártalmatlannak tűnő tünet akár kezdődő rákos megbetegedést is jelezhet, így érdemes ezekre fokozottan figyelni.

 A mell elváltozásai

A rendszeres mell önvizsgálat elvégzése fontos, ám ez önmagában nem elég. A mellrák egyes típusai nem tapinthatók! Figyelje meg melleinek érzékenységét, van-e szivárgás a mellbimbóból, szimmetrikusak-e, van-e bőrelváltozás vagy esetleges a mellbimbó elszíneződött-e.

 

Duzzadt nyirokcsomók

A nyirokcsomók az immunrendszer szűrőrendszereként működnek. Ha a test valamilyen fertőzéssel küzd, a nyirokcsomók megduzzadnak. Rövid távon általában nincs ok az aggodalomra, ha viszont egy nyirokcsomó tartósan duzzadt, azzal orvoshoz kell fordulni.

 

Köztes vérzés

Sok nő számára a köztes vérzés nem szokatlan. Azonban ha a menstruációja mindig pontos, akkor érdemes orvoshoz fordulnia nem várt vérzés esetén.

 

Véres széklet vagy vizelet

A véres székletet vagy vizeletet nem szabad figyelmen kívül hagyni, mivel többféle megbetegedésre is utalhatnak. Leggyakoribb oka az aranyér, vastagbélrák vagy veserák lehet.

 

Elváltozások a szájüregben

Különösen a dohányzóknak kell figyelniük a szájüreg elváltozásaira. A fehér foltok – amelyeket nem lehet letörölni – rákos megbetegedésre utalnak. Különösen veszélyesek a nyelv és a száj nyálkahártyájának elváltozásai.

 

Megmagyarázhatatlan fogyás

A nők nagy része örül a fogyásnak, ám ha egy hónap alatt látszólag minden ok nélkül több mint 5 kg-ot fogy, ajánlott orvoshoz fordulnia! A háttérben pajzsmirigy túlműködés, tüdőrák, emésztőrendszeri rák, emlőrák vagy petefészekrák is állhat.

 

Állandó fáradtság

Ha állandó fáradtsággal, kimerültséggel küzd, érdemes orvoshoz fordulnia! A kiváltó ok lehet vashiány, pszichés probléma, de egyes ráktípusok (vastagbél- vagy gyomorrák) korai tünete is.

 

Tartós hőemelkedés

Ha heteken át hőemelkedése van, főként az esti órákban, érdemes kivizsgálást indítani háziorvosánál!

 

Forrás:  NetDoktor.de

 

 

 

Megszakítás