Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Számok, amelyek legalább olyan fontosak, mint a súlya

Aki az egészsége megőrzése érdekében fogyni próbál, annak érdemes több mérőszámra is figyelnie, s nemcsak a mérlegre hagyatkoznia.

BMI

A testtömeg-index a testmagasság alapján méri, hogy a testsúly egészséges tartományban van-e, de ez sem teljesen hibátlan módszer. A testalkat, etnikai hovatartozás és az izomtömeg mennyisége nagyban befolyásolja a szám jelentését. Aki például rendszeres edz, annak a súlya is gyarapodhat, de nem a testzsír, hanem az izomtömeg növekedése miatt. 

Derékméret

Fújja ki a levegőt, és mérje meg a derékméretét a csípőcsont és bordák között félúton. Magasságtól és testalkattól függetlenül, ha a derékméret meghaladja 102 centimétert, akkor valószínűleg felesleges zsír raktározódott el szíve, mája, veséje és más szervei körül. Ez többek között növeli a szívbetegség, cukorbetegség, magas vérnyomás vagy vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Vérnyomás

Ideális esetben a vérnyomás 120/80 vagy az alatti érték.130/80 felett magas vérnyomásról beszélünk, ami bár nem mindig okoz tüneteket, károsítja szívet és az ereket, problémát okozhat a vesékben, szemben és a szexuális életben is!

Vércukorszint

Ha Ön egészséges, akkor vércukor értékének 100 mg/dl alatt kell lennie étkezés előtt, és 140 mg/dl alatt néhány órával étkezés után. A magas glükózszint hosszú távon károsítja a szív-és érrendszerét, vakamint a veséit is. A rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás segíthet vércukorszint csökkentésében.

Lipid-profil

Ezen tesztek sorozata a vérben található zsírokat méri. Általános szabály szerint az összkoleszterinszintjének 200 mg/dl-nél kevesebbnek kell lennie. A tartósan magas összkoleszterin szint az artériák beszűküléséhez, elzáródásához, szívrohamhoz és stroke-hoz vezethet.

Testmozgás

Naponta legalább 30 perc, mérsékelt testmozgást lenne szükséges végeznie, legalább hetente ötször! Ilyen pl. a sétálás, kertészkedés. hetente kétszer erősítő, izomépítő edzés is ajánlott. Az izmok több kalóriát égetnek el, még nyugalomi állapotban is.

Üléssel töltött órák száma

Napi egy óra edzés sem fogja visszafordítani az egész napos ülés egészségkárosító hatását. Amikor folyamatosan ül, a teste anyagcseréje lelassul, így kevesebb kalóriát éget el. Álljon fel körülbelül 30 percenként. Nyújtózkodjon vagy tegyen egy rövid sétát.

Lépésszám

Az egészség és a hangulat javítása érdekében naponta 4000-18000 közötti lépést kellene megtennie. Konzultáljon orvosával, hogy milyen lépésszámra van szüksége egészségnek megőrzéséhez, s később ezt könnyedén mérheti okostelefon alkalmazással vagy fitneszkövető segítségével.

Alvással töltött órák száma

Egy átlagos felnőttnek 7-9 óra alvásra van szüksége éjszakánként. Testünk ezt az időt a szövetek rögzítésére, hormonok előállítására és izomnövekedésre használja, míg az agy a nap folyamán szerzett információkat és tanulnivalókat emlékké alakítja át. Ha nem alszik eleget, étvágya növekedni fog, emellett az egészségtelen, kalóriában gazdag ételek sokkal vonzóbbá válnak.

Képernyőidő

Korlátozza a szórakozással eltöltött képernyőidőt napi 2 órára. Ebbe az okostelefon előtt töltött idő is beletartozik! Ha folyamatosan képernyőhöz van kötve, az egy új állapothoz, az „sms-nyakhoz” vezethet, amely hát-, nyak- és vállfájdalmat okozhat. A hálószobában elhelyezett képernyő zavarhatja az alvást is.

Folyadékmennyiség

A megfelel hidratáltság érdekében minden étkezés előtt és után legalább egy pohár vizet fogyasszon el. Ha meleg vagy száraz az időjárás, vagy ha várandós, akkor valószínűleg többre lesz szüksége. Igyon vizet, mielőtt edzeni kezd, minden 10-20 percben az edzés során, és 30 percen belül az edzés után. Ha nassolnivalóra vágyik, akkor érdemes először egy pohár vizet innia.

Gyümölcs/Nap

A 30 év alatti felnőtteknek naponta körülbelül 300-400 gramm gyümölcsöt kellene fogyasztania, ami megfelel egy almának, egy banánnak, 8 darab nagy epernek. Ha aktívabb életmódot folytat, akkor többet is fogyaszthat, hisz elégeti az extra kalóriákat. A gyümölcsök számos olyan tápanyagot tartalmaznak, amelyekből sokan nem jutnak elegendő mennyiséghez, mint például C-vitamint, káliumot, rostot és folsavat.

Zöldség/Nap

Naponta több zöldségre van szükségünk, mint gyümölcsre. Fogyasszon többféle zöldséget: zöldleveles zöldségeket, piros és narancssárga zöldségtípusokat, mint a paradicsom vagy a paprika, keményítőtartalmúakat, mint a burgonya, de ne feledkezz meg a hüvelyesekről sem, mint a bab vagy a borsó.

Alkohol

A kulcs a mértékletességben rejlik. Nőknél a napi 1 pohár sör/bor, férfiaknál a napi 2 pohár megengedett. A túlzott alkohol fogyasztás káros a májra, a vesékre és a szívre.

Cigaretták száma

Az ajánlott mennyiség egyenlő nullával. Több halálesetet okoz a dohányzás, mint a HIV, az illegális drogfogyasztás, az alkohol, az autóbalesetek és a fegyveres incidensek együttvéve.

forrás: https://www.webmd.com/obesity/ss/slideshow-health-numbers-not-weight

 

 

Megszakítás